ÇEVRE

Günümüzün önemli çevre sorunlarından birisi atık yağlardır. Son yıllarda üzerinde daha fazla durulmaya başlansa da ülkemizde hala kat edilecek çok yol var. Türkiye’de yılda 1,5 milyon ton bitkisel yağ gıda amacı ile kullanılmakta. Bu yağdan yaklaşık olarak 350 bin ton atık yağ oluşmakta.

Atık yağlar, içme sularına zarar verir, akarsuları, gölleri ve denizleri kirletir.

1 lt atık yağ 1 milyon litre içme suyunu kirletebilir. Toksik özelliğe sahip bu yağlar yeraltı sularına karışarak kısıtlı olan temiz su kaynaklarını içilemez hale getirir. Yeraltı sularıyla denizlere ve göllere ulaşan atık yağlar su yüzeyini kaplayarak suya oksijen geçişini önler, sudaki oksijenin tükenmesini hızlandırır. Balıklara ve diğer su canlılarına zarar verir ve denizanası oluşumunu arttırarak kirliliğe neden olur.

Atık su borularını tıkar.

Kullanılmış yağlar yapışkan bir yapıya sahiptir. Kanalizasyon sisteminde, atık su içindeki katı maddeleri de bağlayarak bina içindeki ve şehir kanalizasyon sistemindeki borulara yapışır. Borunun kullanılabilirlik hacminin daralmasına ve tıkanıklıklara neden olur.

2004 yılında yayınlanan ve sonrasında pek çok defa gözden geçirilerek yenilenen Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği bu yağların bertaraf edilmesi koşullarını ve yaptırımları açıklar.

Çevreye ve ekonomimize zarar veren atık yağların oluştuğu alanlarda doğal bakteriler tarafından yok edilerek zararın en aza indirgenmesi mümkündür. Yönetmelikte de atık yağların kaynağında azaltılması esasından bahsedilmiştir.  

Yönetmelik çevresel kirlenme ve bozulmadan sürece dahil olan tüm gerçek ve tüzel kişileri sorumlu tutar.  


Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği Resmi Gazete Tarihi: 19.04.2005 Resmi Gazete Sayısı: 25791 Bitkisel atık yağların yönetimi kitapçığı